Ahi Evran Üniversitesi Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü öğrencileri ve öğretim elemanları, 27 Mayıs 2024 tarihinde TRT Ankara Genel Müdürlüğüne kapsamlı bir teknik gezi düzenledi.

Geziye, Ahi Evran Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünden yaklaşık 30 öğrenci ve 3 öğretim elemanı katıldı. Gezi programı TRT Ankara Genel Müdürlüğü önünde başladı ve tam gün sürdü.

Katılımcılar ilk olarak TRT Müzesi'ni ziyaret etti. Burada öğrenciler, Türk televizyon ve radyo yayıncılığının tarihsel gelişimini kronolojik olarak inceleme fırsatı buldu. Müzede sergilenen eski yayın ekipmanları, tarihi kayıtlar ve önemli olayların görsel sunumları, öğrencilere yayıncılık sektörünün geçmişi hakkında değerli bilgiler sağladı.

Müze ziyaretinin ardından grup, TRT'nin modern stüdyolar kısmına ilerledi. Burada ilk olarak TRT Haber'in haber stüdyosu ziyaret edildi. Öğrenciler, canlı yayın süreçlerini ve stüdyo düzenini yakından inceleme imkânı buldu. Stüdyoda kullanılan en son teknoloji ürünü kameralar, ışık sistemleri ve ses ekipmanları hakkında detaylı bilgiler verildi.

Ardından, kurgu montaj bölümüne geçen grup, dijital kurgu sistemlerini ve post-prodüksiyon süreçlerini öğrendi. Reji bölümünde, yayın akışının nasıl yönetildiğini ve teknik koordinasyonun sağlandığını gözlemleyen öğrenciler, canlı yayın esnasında reji ekibinin çalışmalarına tanık oldu.

Gezi boyunca, TRT'nin deneyimli teknik personeli tarafından öğrencilere detaylı bilgiler verildi. Özellikle 4K ve 8K kameralar, sanal stüdyo teknolojileri, IP tabanlı yayın sistemleri ve yapay zekâ destekli içerik üretim araçları hakkında kapsamlı açıklamalar yapıldı. Öğrenciler ayrıca, güncel yayıncılık trendleri ve gelecekte beklenen teknolojik gelişmeler hakkında da bilgilendirildi.

Teknik gezi, akşam saatlerinde öğrencilerin sorularının yanıtlandığı bir soru-cevap oturumu ile sona erdi. Bu deneyim, öğrencilerin yayıncılık tarihini öğrenmelerini ve modern yayıncılık teknolojilerini yakından tanımalarını sağlayarak, teorik bilgilerini pratikte görme fırsatı sundu ve mesleki gelişimlerine önemli katkıda bulundu. Gezi sonunda öğrenciler, edinilen bilgi ve deneyimlerin gelecekteki kariyerlerine büyük fayda sağlayacağını ifade ettiler.