Hakkında
Amaç :
Bölümün amacı bankaclık ve sigortacılık alanlarında özellikle uygulamalı bilgilere sahip yeterli ve nitelikli ara elemanı yetiştirmektir. Ayrıca Kamu kurum ve kuruluşlarının muhasebe; finansman, mali;idari işlelr ve stratejik planlama;proje bölümlerinde ve bunun yanında özel sektör kurum ve kuruluşlarında muhasebe ve finansman departmanında nitelikli çalışanlar yetiştirmektir. Ekonomik gelişmelere bağlı olarak sektörün artacak olan elaman ihtiyacını karşılamak temel amaçtır.
Hedef :
Finans- Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünün, hızla gelişen bu sektörde hizmet vermek üzere etik değerleri ön planda tutan, piyasalarda yaşananları yakından takip edip yorumlayabilen,sigorta ve banka riskleri ve finansal problemler karşısında analiz yeteneğine sahip olan ve çözüm üretebilen vasıfta meslek elemanı yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Alınacak Derece :
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan ve 30 iş günü staj eğitimini yapan mezunlar “Banka ve Sigorta Meslek Elemanı” unvanını alırlar.
Kabul Koşulları :
Lise Diploması, Merkezi olarak yapılan üniversite yerleştirme sınavı ile YGS-6 puanıyla yerleştirme yapılmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş :
Programdan mezun olan öğrenciler, "Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Diploması" alırlar. Bankacılık ve Sigortacılık programından mezun olan öğrenciler, Aktüerya, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat , İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme - Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman programlarına sınavla dikey geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları :
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak , ayrıca mezuniyet için 30 işgününü kapsayan yaz stajını tamamlamak zorundadırlar.
Tarihçe :
Finans-Bankacılık ve Sigortacılık bölümümüz 2010-2011 eğitim öğretim yılında, Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmıştır.
Mezun İstihdamı :
Mezunlarımız özellikle bankalarda ve sigorta şirketlerinde çalışabilirler . Çalışma alanları bunlardan ibaret olmayıp mezunlar tüm şirketlerde, Kobi lerde ve finans kurumlarında iş bulabilirler. Çünkü verilen eğitim, reel kesim firmaları ile finansal şirketlerin çalışma konularına uyup sağlayacak şekilde belirlenmiştir. Mezunlarımız Bankacılık, İşletmelerin finans bölümleri, Kamu ve Özel bankalar, her tür ticaret işletmeleri , yerel yönetimlerde çalışabileceklerdir.
Sınav Değerlendirme Kuralları :
Her öğrencinin akademik takvimdeki önceden belirlenmiş tarihlerde kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavlarına girebilmesi için ise derslerin en az % 70’ine uygulamaların ise en az %80’ine devam etmiş olması gerekmektedir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavları katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA), (BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2 .0 olması gerekir.
Program Profili :
Bankacılık ve Sigortacılık programı, bankacılık ve sigortacılık alanında teorik ve uygulamaya yönelik altyapıya sahip ara insan gücü yetiştirmek amacı ile bir eğitim planı yürütmektedir. Program, ekonomi, istatistik, finans, yönetim, hukuk, matematik derslerinin yanı sıra bankacılık ve sigortacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarına yönelik zorunlu dersler içermektedir.
Yeterliklik Koşulları :
Meslek liselerinin ilgili bölümlerini bitirenler sınavsız geçiş hakkından faydalanarak, diğer lise mezunları ise Üniversite sınavından almış oldukları YGS-6 puanına göre yerleştirilirler. Kayıt hakkı elde eden öğrenciler dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70" ine devam eetmiş olmaları gerklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarı yıl sonu sınavına tabi tutulur. Başarı notuna, ara sınavdan aldığı notun %40 ile finaldan aldığı notun %60 nın toplamının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.